БИОАПИФИТ МАСТ ЗА НЕГА НА РАНИ

BIOAPIFIT МАСТ ЗА НЕГА НА РАНИ, 50 мл                                      Медицинско средство

Пред користење на Bioapifit маст за нега на рани внимателно прочитајте го упатството за употреба, кое содржи важни информации за тоа на што треба да посветите внимание при користењето на ова медицинско средство. Зачувајте го ова упатство, можеби ќе треба повторно да го прочитате. За повеќе информации прашајте го вашиот лекар или фармацевт. Доколку симптомите траат по одредено време, консултирајте се со доктор. Иако во спроведените истражувања не беа забележани никакви несакани појави, во случај на можни несакани појави истите пријавете ги кај вашиот лекар или фармацевт.

СОСТАВ: Мед (сертифициран органски); пчелин восок (Cera flava); глицерол; мацерати од растителни видови: хлебните лисја (Plantago major L.), надземен дел од равнец (Achillea millefolium L.), дабова кора (Quercus robur L.), лист мудрец (Salvia officinalis L.), лист од маслинки (Olea europaea L.), надземен дел од тригон (Polygonum aviculare L.), корен од комфри (Symphytum officinale L.), цвет од невен (Calendula officinalis L.), цвет од камилица (Matricaria chamo milla L.); етерично масло од австралиско чајно дрво (Melaleuca alternifolia), тимјан (Thymus vulgaris ct, thymol.) и оригано (Origanum vulgare).

ИНДИКАЦИИ: Bioapifit® мастата за нега на рани е индицирана за:

  • декубитални улкуси,
  • венски улкуси,
  • дијабетични рани,
  • рана по операција,
  • онколошки рани,
  • површни рани и изгореници.

НАМЕНА: Маст за нега на рани Bioapifit® е наменет за ублажување на симптомите на декубитални улкуси, венски чиреви, дијабетични рани, рани по операција, онколошки рани, и површни рани и изгореници.

ДЕЈСТВО: Bioapifit® маста за нега на рани е медицинско средство класа IIa која ги ублажува симптомите поврзани со декубитални улкуси, венски улкуси, дијабетични рани, хируршки рани, онколошки рани и површни рани и изгореници со физички начин на делување. Маста го поттикнува затворањето на раната и ја држи под контрола инфекцијата на следните начини: со создавање кисела микро средина околу раната поради присуството на мед и маслени мацерати; со апсорпција на исцедок од раната поради висока осмотски ефект/висока содржина на шеќер во медот; создавање на средина со ниска активност на вода, која е неповолна за раст и размножување на патогени поради присуство на мед и мацерат; адстрингентен ефект на растителниот мацерат кој го стимулира затегнувањето на раните и создава на површинска заштита на раните; со изолирање на раната од микробна инфекција поради создавањето на заштитен слој заради присуство на пчелин восок и мацерат; со создавање влажната средина на раната неопходна за нејзино заздравување поради присуството на глицерин.

ПАКУВАЊЕ: Туба со 50 мл маст во картонска кутија.

КОНТРАИНДИКАЦИИ: Не се познати.

МЕРКИ НА ПРЕТПАЗЛИВОСТ: Не користете маст за нега на рани Bioapifit® ако сте бремени или доите. Не ја надминувајте дневната препорачана доза. Не користете во случај на преосетливост на која било состојка на производот. Избегнувајте контакт со очи. Не јадете, не голтајте. Во случај на голтање контактирајте го вашиот лекар. Во случај на случаен контакт со очи исплакнете ги очите со многу вода.

ДОЗИРАЊЕ И НАЧИН НА УПОТРЕБА: За ублажување на симптомите поврзани со декубални рани, венски улкуси, дијабетични рани, рани по операција, онколошки рани и површни рани и изгореници, исчистете ја раната на стандарден начин, отстранете го талогот и нанесете ја маста директно на раната. Покријте ја целата површина на раната со маст и завој. Повторете ја постапката два пати на ден. Времетраење апликацијата зависи од видот на раната. Производот може користете постојано 28 дена.

РОК НА ТРАЕЊЕ: Втиснат на кутијата и се однесува на оригинално затворен и чуван производ. По отварањето производот е сигурен за употреба во наредните 3 месеца.

НАЧИН НА ЧУВАЊЕ: На темно место, на температура под 25 ° C, подалеку од дофат на деца.

ПРОИЗВОДИТЕЛ: APIHERBAL doo, Загреб, Хрватска.

ЕКСКЛУЗИВЕН ЗАСТАПНИК И ДИСТРИБУТЕР: АКВАМАРИН МЕДИ ВЕЛНЕС ДОО Бул. Мит. Теодосиј Гологанов 112-1/22 Скопје, тел. 02 5127 833, аkvamarinmv@gmail.com

Регистрација во Агенција за лекови: 14-241/2

Превземете го Упатството за употреба: