GUNAPHORESIS

Гунафореза – подмладувачки и ресторативен третман за лице и тело

Што е ГУНАФОРЕЗА?

Апаратот Gunaphoresis работи на принципот на РЕЗОНАНСНА МАГНЕТОФОРЕЗА, односно преку транскутана (интрадермална) испорака на активни состојки. Уредот користи специјален генератор на магнетно поле (ELF) со екстремно ниски фреквенции (< 100 Hz) и низок интензитет (< 100 Гаус), способен да ја зголеми пропустливоста на клеточната мембрана. Се користи за алтернативна примена на висококвалитетен инекции Гуна колаген. Благодарение на гунафорезата, активните состојки од ампулата се апсорбираат од кожата до 99%.

ЗОШТО ПРЕПОРАЧУВАМЕ ГУНАФОРЕЗА:

Голема длабочина на пенетрација на специјалниот колаген преку кожата во ткивата и зглобовите (до 3 см);

Висока стапка на апсорпција на производот;

Низ ткивата не се спроведува електрична струја, што доведува до отсуство на непријатност и ризик од горење на кожата;

Не го нарушува интегритетот на кожата;

Нанесете директно на погодената област;

Нема топлински ефект (површен или внатрешен) – може да се примени при остеосинтеза на метали и во ендопротези.

ЗА ШТО ПОМАГА ПОСТАПКАТА:

 • за болки во зглобовите и мускулите,
 • дископатија,
 • артритис,
 • повреди,
 • исчашувања,
 • невролошки заболувања
 • рехабилитација по мускулно-скелетни повреди,
 • отоци итн.
 • козметички дефекти
 • анти-стареењето на кожата
 • против целулитот

 АМПУЛИ (висок квалитет на Гуна колаген за инјектирање)

GUNA MD се 13 типа на ампули – создадени за секоја зглобна и анатомска област.

За болки, повреди, болести на мускулно-скелетниот систем

GUNA MDs ја зајакнуваат и зајакнуваат колагенската матрица во ‘рскавицата, тетивите, мускулите, лигаментите, зглобната капсула и на тој начин ја намалуваат болката поради олабавување и дегенерација во интра- и екстра-зглобните структури. ГУНА МД се применливи и компатибилни со други лекови и во клиничките студии не покажуваат никакви несакани ефекти. Примената на GUNA MD е претпочитана метода за третман на зглобно-мускулни израстоци добиени како резултат на активна спортска активност, како и за третман на спортски повреди кај професионални спортисти, бидејќи тие не влијаат на резултатот од задолжителните допинг тестови. .

Третманот со GUNA-MD го подобрува квалитетот на животот на пациентот со обновување на движењето, елиминирање на болката и овозможување на пациентот да се врати на својот нормален начин на живот.

За убава и затегната кожа, измазнување на несовршеностите, затегнување на контурата

Примената на GUNA MDs во естетската медицина претставува иновативен терапевтски пристап во лекувањето на естетските проблеми со кожата, во кој сите компоненти се насочени кон подобрување на клеточниот метаболизам и измазнување на брчките. Само со обновување на физиолошките функции на матрицата, со одводнување и стабилизирање на правилната функција на мембранските рецептори, се подобрува клеточната функција и хомеостазата на телото.

GUNA MD-TISSUE и GUNA MD-MATRIX успешно се користат во вечната борба против стареењето на кожата. Најболниот проблем во одржувањето на женската убавина – целулитот, сега има решение, преку третман со GUNA колагенска мезотерапија.

КОЛКУ ПОСТАПКИ СЕ ПОТРЕБНИ:

Оптималниот тек е 10 процедури кои се применуваат секој ден во текот на 10 дена, по што може да се прават процедури за одржување еднаш месечно и/или курс за одржување од 5 или 10 процедури (во зависност од состојбата на кожата) еднаш годишно.

Ефектот на гунафорезата може да се забележи по третата постапка (а во некои случаи дури и од првата постапка), и продолжува со текот на времето. Причината за тоа е стимулацијата на природното производство на колаген во кожата, кое продолжува по завршувањето на текот на процедурите.

Во случај на болка, ефектот на ублажување на болката се јавува повторно во првата до третата процедура.

КОЛКУ ТРАЕ ЕДНА ПОСТАПКА:

Гунафорезата е брза процедура која може да се изврши дури и за време на паузата за ручек. Целата процедура трае околу 20-30 минути, без негативно да влијае на изгледот на кожата. Не се појавува црвенило или оток, клиентот може директно да излезе на отворено без оглед на надворешната температура или сончевата светлина.

КОГА НЕ Е СООДВЕТНО ДА СЕ КОРИСТИ ГУНАФОРЕЗА:

– за време на бременост;

– на отворени рани;

– во присуство на малигни формации.

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ПРИМЕНИ СО ПРИСУСТВО НА ПОПОЛНИТЕЛИ?

Во случај да имате или ќе имате филер, гунафорезата не само што не пречи, туку напротив, може само да го зголеми ефектот од претстојната интервенција. Се препорачува да се направи курс од 3-4 процедури пред филерот за стабилизирање на колагенската решетка, а уште повеќе откако ќе се стави филерот. Овој пристап ќе го продолжи дејството на филер.

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ УПОТРЕБИ НА РАНИ, ИЗГОРЕНИЦИ ИЛИ ЛУЗНИ?

Гунафорезата може да се примени веднаш по појавата на „кора“ кај раните или, соодветно, по отстранувањето на конците, во случаи кога е неопходно шиење. Може да има корисен ефект врз присуството на лузни и да го намали нивниот волумен, или да го запре нивниот развој.

Апаратот GUNAPHORESIS (GPH) работи на принцип на РЕЗОНАНТНА МАГНЕТОФОРЕЗА што претставува иновативен инструментален метод, наменет за транскутано воведување на Гуна медицинските средства на база на колаген.  Се базира на:

 • Традиционална магнетна терапија (ELF-Extremely Low Frequency fields-поле со екстремно ниска фрекфенција ≤100 Нz)
 • Резонантна електромагнетофореза (modulated ELF fields)

Внесување на активни Гуна медицински средства на база на колаген директно во областа засегната од заболување, или региите кои сакаме да ги третираме заради козметички дефекти, претставува важна предност, односно скратување на времето на лечење и побрзо отстранување на симптомите. Мускулно-скелетни нарушувања предизвикани од артритис, остеоартритис, ишијалгични болки, болки во вратниот, грбниот и појасниот дел на р’бетниот столб, истегнување на мускулите, и др. сега можат да бидат лекувани, со концентрирано терапевтско делување на засегнатата област, како и локално третирање на различни естетски дефекти.

Апаратот Gunaphoresis е наменет за третман на:

 • Широки области со цилиндричниот емитер
 • Точкасти и линеарни регии со шилестиот емитер, кој може да биде употребен и на акупунктурните точки.

Апаратот Gunaphoresis дозволува на операторот да ја регулира длабочината на испорака на електромагнетното поле на 3 различни нивоа во зависност од  типот на телесното ткиива што треба да се третира, како и од дренажното ниво на клеточниот матрикс:

 • 0 (површински – околу 5 мм длабочина)
 • 1 (средно – околу 15 мм длабочина)
 • 2 (длабоко – околу 30 мм длабочина)

Апаратот Gunaphoresis наменет е за испорака на Гуна медицинските средства на база на колаген како и специјалните дермоспроводливи гелови Гуна Gel Therapy и Гуна Gel Beauty, кои што се природни, без конзерванси. Геловите се во пакување од 50 мл, наменети за 50 употреби/апликации (со апликатор за автоматска екстракција на гелот за една апликација).

Апаратот Gunaphoresis, има многу предности:

 • Гуна медицинските средства на база на колаген  може да бидат аплицирани директно во областа, засегната од соодветно заболување или козметички дефект
 • Не предизвикува топлотен ефект
 • Не предизвикува електричен ефект
 • Дејствува синергично со конвенционалните мезотерапевтски техники
 • Поддржува висок потенцијал на навлегување
GUNAPHORESIS A5 MK

Download: http://aquamarin.mk/wp-content/uploads/2024/03/GUNAPHORESIS-A5-MK.pdf

GunaPhoresis – НОВА Колагенска терапија без инјекции